تعریف الگوی سنجاقک
سنجاقک یک الگوی برگشتی است که برعکسِ الگوی سنگ قبر بوده و مشاهده آن پس از ریزش یا رشد نمودار، نشاندهنده اتمام روند است. این الگو دارای سایه پایینی دراز و بدنه خطی است.
روانشناسی الگوی سنجاقک در سقف
به دلیل محدودیت نوسان در بازه زمانی (تایمفریم) روزانه، سهام در آغاز روز با صف خرید باز میشود. اما در طی روز، صف دست کم یک بار عرضه شده و تا پایان روز مجدداً شاهد شکلگیری صف خرید هستیم. حجم صف خرید در پایان زمان معاملاتی میتواند گویای بازگشت یا ادامه روند صعودی باشد.
در صورتی که حجم صف در پایان بازار بیشتر از شروع آن باشد، بدان معنا است که این الگو صرفاً به دلیل محدودیت نوسان شکل گرفته و به منزله یک الگوی بازگشتی نمیباشد. بازگشتی بودن این الگو در بازه زمانی روزانه نیاز به تحلیل حجم صف و تأیید روز بعد دارد؛ اما در بازههای زمانی بالاتر از روزانه، این الگو بازگشتی است.
روانشناسی الگوی سنجاقک در کف
به دلیل محدودیت نوسان در بازه زمانی (تایمفریم) روزانه، سهم در آغاز روز با صف خرید باز میشود. اما در طی روز، صف دست کم یک بار عرضه شده و تا پایان روز مجدداً شاهد شکلگیری صف خرید هستیم. حجم صف خرید در پایان زمان معاملاتی میتواند گویای بازگشت یا ادامه روند صعودی باشد.
شروط تأیید الگوی سنجاقک
شرط تأیید ۱ : بدنه شمع خطی بوده و در بالاترین قسمت قرار داشته باشد.
شرط تأیید ۲ : سایه بالایی وجود نداشته باشد و یا در صورت وجود، بسیار کوچک باشد.
شرط تأیید ۳ : سایه پایینی شمع، دراز و کشیده باشد.
بررسی میزان قدرت الگوی سنجاقک
هرچقدر طول سایه پایینی بیشتر باشد، قدرت الگو بیشتر است.هر چقدر بازه زمانی شمع طولانیتر باشد، قدرت الگو بیشتر است.هرچقدر شکاف بین سنجاقک و شمع قبلی بیشتر باشد، قدرت الگو بیشتر است.
با مشاهده عوامل تأیید و بالا بودن قدرت الگو، میتوان به بازگشت روند ریزشی و صعودی شدن نمودار قیمت، بیشتر اعتماد کرد.
نمونهای از الگوی سنجاقک در سقف
نمودار نماد ولساپا در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
نمونهای از الگوی سنجاقک در کف
نمودار قیمت نماد وبصادر در تاریخ ۲۲ مهر ۱۳۹۷